مولانا ضياء الدين مسعود بن مصلح كازروني است كه در كتاب شرح كليات قانون شيخ الرئيس ابو علي سينا درباره خود مي نويسد، چون از خانواده طبيب بوده, خود نيز همت به تحصيل طب مي گمارد و مي تواند آب مرواريد چشم را جراحي كند.
چهارده سال داشت كه پدرش وفات يافت و ده سال در بيمارستان مظفري شيراز مشغول معالجه بيماران بود. در اين وقت شوق تحصيل بيشتر پيدا مي كند و بدين منظور در خدمت عم خود كمال الدين ابو الخير مصلح كازروني قانون را تحصيل مي كند وسپس نزد شمس الدين محمد كيشي و بعد در خدمت شرف الدين زكي بوشكاني كتاب قانو ن را تجزيه و تحليل مي نمايد. چون اين كتاب مشكل بوده شروح مربوطه را هم مطالعه مي كند و سرانجام خويشتن را نيازمند مكتب خواجه نصيرالدين طوسي مي يابد و در محضر آن استاد مشكلات كتاب قانون را حل مي كند. بعد راه خراسان را در پيش مي گيرد و ازآنجا به عراق عجم مي رود و سر از بغداد در مي آورد و از بغداد نيز به روم عزيمت مي كند و از تمام حكما و اطباي مشهور درباره مشكلات قانون استفاده مي نمايد و سرانجام به مصر مي رسد و در سال (681) سه كتاب درباره شرح قانون مي بيند و دراين وقت كه اشكالي در كتاب ابو علي سينا برايش باقي نمي ماند به شرح آن مي پردازد و كتابي با ارزش تأليف مي كند .
علامه درسال 710 هجري در گذشت و در تبريز در جوار قبر محقق بيضاوي مدفون شد. ولادتش درشيراز بود و نزديك به نود سال زندگي كرد.
مصنفات او عبارتند از شرح كتاب مختصر اصول ابن حاجب، شرح مفتاح العلوم سكاكي، شرح كتاب حكمه الاشراق، شرح كليات قانون، تحفه شاهي « در علم هيئت» روضات الجنان .
قطب الدين در رصد خانه مراغه شركت جست . مدتي در سيواس و ملط به شغل قضاوت مشغول بود. از كتب پارسي او دره التاج است. اين رساله تهذيبي است از كتاب مفصل او موسوم به نهايه الادراك كه در علوم مختلف نوشته شده و به طبع رسيده است .
در كتاب اختيارات مظفري اشكالات مجسطي و ديگر متقدمان را حل كرده است . علاوه بر هيئت زمين، فصل مشبعي در جغرافيا از روي تحقيقات تازه و منتقدانه نگاشته و اشتباهات گذشتگان را برطرف نموده است ديگر از آثار او به فارسي مكاتب است. مذهب علامه شافعي بوده و لباس صوفيه مي پوشيد و هنگام تصنيف كتاب روزها روزه مي گرفت.
استان
: فارس