محمد غفاري (كمال الملك) ار هنرمندان بنام عصر قاجار است كه ظهور او در عرصه نگارگري با ابداعات و نوآوري*هاي او در سبك و روش، فصل تازه اي را در بخش هنرهاي تجسمي ايران گشود


وي با كشيدن تابلو تالار آيينه از سوي ناصر الدين شاه به كمال الملك ملقب شد

آرامگاه كمال الملك در جوار آرامگاه عطار نيشابوري و در ميان باغي در حومه شهر نيشابور واقع است و در سمت غرب آرامگاه خيام و به فاصله دو كيلومتري از آن واقع است. طراح اين بناي يادبود هوشنگ سيحون است.

اين بنا در نقشه از دو مدول (پيمون) مربعي شكل تشكيل شده است و مستطيلي با تناسب 1 بر 2 را مي*سازند. اضلاع مربع در نما با يك قوس نيم دايره خود نمايي مي كنند؛ حجم بنا از قوس*هايي متقاطع كه بر روي اقطار مربع زده شده اند پديد آمده كه اين فوسهاي متقاطع، "تاق*هاي چهاربخش" را كه در معماري سنتي ايران بسيار ديده شده اند را تداعي مي كنند و احتمالا منبع الهام طراح نيز بوده است. طراح با بهره*گيري خلاقانه از قوس و با پيچشي كه در ايده كلي آن ايجاد كرده، به نتيجه*اي ظاهرا متفاوت با هندسه اي پيچيده دست يافته است. اين طرح مبتكرانه به مدد سازه پوسته*اي بتني اجرا شده است.

در بناي يادبود كمال الملك دو نوع قوس به شرح زير ديده مي شود.

شش قوس نيم دايره نما كه نسبت دهانه به ارتفاع آنها 1 به 2/1 است، چهار قوس متقاطع كه بر روي اقطار ديده مي شوند.... لازم به ذكر است كه در پايين قوس*هاي اصلي نما از روبرو دو قوس كوتاه*تر نيز وجود دارند كه در واقع تلاقي قوس*هاي متقاطع هستند. شايد بتوان گفت حجم كلي بنا از پوسته*اي سه بعدي در فضا حاصل آمده است كه در يك حركت نرم دو نوع قوس ياد شده را به هم پيوند مي دهند.

اين قوسها و پوشش آنها در بالا، اشكال هندسي مخروطي شكلي را بوجود آورده*اند كه ابتكاري هندسي بوده، اوج خلاقيت معماري را در بهره*گيري از عناصر معماري سنتي ايران در تركيبي جديد و موزون نشان مي*دهد. در اين بنا نيز همانند آرامگاه خيام هندسه نقشي شايان توجه دارد و پيوند عميق اين بنا را با نظام معماري ايراني برقرار كرده است.

تزيينات استفاده شده براي آرامگاه كمال الملك كاشي معرق است كه نقوش آنها بسيار هنرمندانه بر روي سطوح منحني نما بكار گرفته شده*اند و به سمت خط تقارن قوس*ها اين نقوش كوچك و كوچكتر مي*شوند. به گفته طراح، كاشي معرق، معماري كاشان يعني محل زادگاه كمال الملك را يادآور مي شود.

فرم كلي بنا و تزيينات و همچنين رنگ كاشي ها، هارموني بس عجيب با بناي مجاور يعني آرامگاه عطار دارد، بطوريكه شايد بازديد كننده در بدو ورود به باغ و در نگاه اول آندو را دو جزء از يك بنا درك كند!

سنگ مزار كمال الملك همچون ساير سنگ*هاي مزاري كه سيحون در آرامگاه ظهيرالدوله تهران طراحي كرده است، يكپارچه از سنگ گرانيت و با بافت خشن بوده، در قسمت بالاي سنگ كه مرتفع و زاويه دار تراشيده شده است، نقش برجسته*اي از كمال الملك توسط شاگرد ايشان مرحوم استاد ابوالحسن صديقي حجاري گرديده است